torstai 10. marraskuuta 2016

Rakkaus ja perhe

Rakkauselämäni ei ollut aina kovin ruusuista. Etsin kuninkuuteni alussa vaimoa ympäri Eurooppaa, mutta siitä ei tullut mitään. Esimerkiksi Elizabeth ensimmäistä tavoittelin useita vuosia turhaan, josta seurasi vain huononneet välit isäni ja veljeni kanssa.

Nähtyäni Kaarina Maununtyttären viinituvassa 1567 en voinut lakata ajattelemasta häntä. Niin kaunis ja herkkä, Kaarinassa oli vielä lapsuuden iloisuuskin tallella. Kutsuin hänet Tukholmaan mukaani hovineidoksi ja pian meistä kahdesta jo kuiskuteltiin hovin käytävillä. Ensimmäinen lapsemme saapui maailmaan 1568 ja samana vuonna avioiduimme salaa. Myöhemmin virallistimme liittomme kaikille tiedettäväksi. Pian toinen lapsemme, kruununperijä Kustaa Eerikinpoika Vaasa syntyi.

2000-luvun Suomessa tällaista avioliittoa kahden eri säätyisen välillä ei paheksuttaisi. Tosin eihän säätyjäkään enää ole. Tämä ihmetyttää minua kovasti. En ymmärrä, miten sellainen yhteiskunta oikein toimii.

Kaarina Maununtytar
Minä ja vaimoni Kaarina Maununtytär.

Kerroin jo aikaisemmin huonoista väleistäni isäni ja veljeni Juhanan kanssa. Juhanan avioliitto puolalaisen kanssa oli minulle viimeinen tippa. Koitin estää Juhanaa, mutta hän ei kuunnellut minua yhtään. En voi nimittäin sietää puolalaisia, ja nainen on kaiken lisäksi katolilainen. Neuvonantajani koettivat saada minut ja Juhanan sopimaan riidat, mutta en ollut kiinnostunut sopimaan mitään sellaisen petturin kanssa.

- Eerik XIV

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti